Maradékok A 10 leggyakoribb hiba sütés közben, mely elronthatja a kalácsot

Sütéskor a recepteket érdemes betartani. A kipróbált mennyiségek, hőmérséklet, munkamenet mellőzése megbosszulhatja magát. Mindnyájan követünk el hibát, különösen a kezdetekkor. A felsorolt tíz hiba a leggyakoribbak közé tartozik, de nagyon könnyen elkerülheti őket.

A receptet nem olvassa el előre

Sütéskor pontosan a munkamenet szerint halad, mígnem egyszer csak a felénél kiderül, hogy a tésztát két óra hosszat pihentetni kell. Ekkor válik világossá, hogy a kalácsot nem tudja időben elkészíteni. Ezért mindig olvassa el előre a receptet, hogy elkerülje a kellemetlen meglepetéseket.

A lisztet közvetlenül a zacskóból használja

A lisztet a tálba szórja, leméri és nekikezd a sütésnek. A valóságban azonban elmarad a szép levegős tészta. Miért? Mert a lisztet nem szitálta át. Az átszitálás arra jó, hogy a liszt fellazuljon és a szita felfogja az esetleges szennyeződéseket, melyek a gyártás folyamán kerültek bele.

A sütőport szódabikarbónával helyettesíti

Mindkét adalékanyag megemeli a tésztát és lazává teszi. De a szódabikarbóna és a sütőpor más-más alapon működik. Az étkezési szóda, vagyis a szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) lúgos és a savakkal lép reakcióba. Ezért, ha ezt használja, a tésztába valami savanyút kell tennie, pl. ecetet, citromlevet, vagy joghurtot.

A sütőpor kukoricakeményítő, étkezési szóda és sav keveréke. A sav és a szóda reakcióba lépéséhez már csak folyadék kell, mint pl. tej vagy víz.

Ezért a sütőpor helyettesítése szódabikarbónával nem hoz jó eredményt.

Ötlet: 1 kiskanál étkezési szódát 3 kiskanál sütőporral helyettesíthet. Ha csak sütőpor van otthon és szódával akarja pótolni, a recept szerinti mennyiséget ossza el hárommal. Ne felejtsen el hozzáadni valami savanyút, hogy létrejöjjön a vegyi reakció.  

Közvetlenül a hűtőből kivett vajat használ

Számtalan olyan recept van, ahol szobahőmérsékletű vajat kell használni. Ehelyett ne használjon hideg, de olvasztott vajat sem. A hideg vajat borítsa le egy meleg üvegtállal, melyet mikrosütőben melegített fel és a vaj pár perc múlva megpuhul.

A tepsit az utolsó pillanatban készíti elő

A tészta készen van és arra vár, hogy megkenje a tepsit vajjal, vagy kibélelje sütőpapírral. Ezalatt a tésztában már folyamatban vannak a vegyi reakciók, különösen, ha szódabikarbónát használt. Mihelyt elkészül a tészta, minél hamarább tegye a meleg sütőbe, hogy az erjedési folyamat ott történjen.

Túl korán kezdi keverni a krémet

A krémek készítéséhez mindig szobahőmérsékletű vajat használjon. Amikor elkeveri a cukorral, nem elég, hogy ez a két anyag egy masszát alkot. Keverje még pár percig, amíg a massza sárgább és elolvad benne a cukor. Ezt úgy állapíthatja meg, hogy az ujjaival megtapintja a krémet. Nem érzékel benne szemcséket és porszemeket? Sikerült a krémet tökéletesen kikevernie!

A tészta egy részét a tálban hagyja

A tészta keverésekor, illetve gyúrásakor egy része a tál falához ragad. Szedje le onnan és keverje a többi tésztához. Erre tökéletesen megfelel a szilikonos sütőlapát.

Megfeledkezik a csipetnyi sóról

Az édes receptekben a csipetnyi só kiemeli az édes ízt. Ezért ne feledkezzen meg róla!

A sütőt nem melegíti elő és gyakran nyitogatja

Sütéskor alapvetően fontos a sütő hőmérséklete. A nem megfelelően előmelegített sütőben a tészta nem emelkedik meg, a túl forró sütőben viszont a teteje nagyon gyorsan megbarnul, belül viszont még nem lesz megsülve. A kalács külalakját és ízét az is befolyásolja, hogy milyen gyakran és mennyire korán nyitjuk ki a sütő ajtaját. A receptekben feltüntetik, hogy mennyi idő után kell levenni a sütő hőmérsékletét. Egyidejűleg ez az az idő, amikor a sütő ajtaját nem szabad kinyitni. Ne feledje, hogy minden ajtónyitással csökken a sütő belső hőmérséklete.

Nem hagyja eléggé kihűlni a kalácsot

Alig bírja kivárni, hogy alkotását megkóstolhassa, vagy szépen kidíszítse? Türelmetlensége azonban mindent elronthat. A szépen megemelkedett tészta összeeshet, vagy díszítéskor a krém elolvadhat. Hagyja a tésztát alaposan kihűlni és ne rontsa el munkája eredményét. Ezután kezdjen csak a díszítéshez vagy a szeleteléshez.  

Ötlet: Ha már fel kell szeletelnie a forró kalácsot, használjon nagyon éles kést, amit vízbe mártott.  

Forrás: buzzfeed.com, varecha.pravda.sk, bakewithshivesh.com, lifehack.org

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása