Egészséges életmód Egészséges ételek Amilyen az étel, olyan az éjszaka

Az újkori járványok egyike a rossz alvás, mely számtalan negatív egészségi következményt von maga után. Törekedjen az olyan alvásra, amely pihenést hoz és regenerálja szervezetét. Az édes alváshoz tegyen tányérjára néhányat a következő finomságokból.

Banán

A magnéziumban gazdag édes gyümölcs, a szerotonin és a melatonin hormonokhoz hasonlóan lazítja izmait, ettől majd biztosan jól alszik. Nemhiába nevezik a banánt természetes altatónak.

Méz

Az alvásra valóban jótékony hatással van. Miért van ez így? A méz glükózt tartalmaz és éppen a természetes cukor küldi az agynak a jeleket, hogy itt az idő az éberséggel összefüggő hormon, az orexin termelésére.

Dió

Egy órával az alvás előtt egyen meg egy maréknyi diót. Alváselégtelenséget okozhat ugyanis a vér alacsony melatonin hormonszintje. Ez a hormon döntően befolyásolja az alvás minőségét, ezért mielőtt lefekszik, pótolja ennek hiányát.  

Pulykahús

Este igyekszik elkerülni a nehéz és zsíros ételeket? Pulykahúst vagy sonkát nyugodtan ehet. Ugyanis triptofán hormont tartalmaznak, ami csodák csodája, segít elaludni.

Tengeri moszatok

Ez a nem mindannapi élelmiszer az esti órákban nem hiányozhat tányérjáról, különösen akkor, ha alvászavarokkal küzd. A vérben levő tengeri moszatok jelentősen befolyásolják az alvást, sőt csökkentik a lidérces álmokat, illetve a gyerekeknél a bevizelést.

EZT inkább ne!

Ha jól akar aludni, kerülje a kávé és az alkohol fogyasztását.  Bár egyetlen pohár álmosságot okoz, a sok alkohol megakadályozza, hogy a mélyebb alvási fázisok bekövetkezzenek. Nem ajánlottak a zsíros ételek, de a sajtok sem. Nagyobb mennyiségű tiramin aminosavat tartalmaznak, mely hatására az agy olyan vegyi anyagot bocsát ki, mely készenlétben tart. Hasonlóképp  az esti nassolás sem ajánlott. A chips-ek és egyéb snack-ételek sok nátrium-glutamátot tartalmaznak, mely sok, különféle alvászavarral függ össze.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása