Baba Terhesség Mesterséges megtermékenyítés módszerei

Míg néhány évvel ezelőtt a mesterséges megtermékenyítés még kivételes eseménynek számított, ma már számos olyan párnak, akik több éven át sikertelenül próbálkoztak természetes módon gyermeket nemzeni, reményt ad a gyermekáldásra. Az asszisztált reprodukció sikeressége eléri a csaknem 40 százalékot.

Mindkét felet ki kell vizsgálni

Először meg kell állapítani, hogy miért nem sikerül a nőnek teherbe esnie. Első lépésben a férfit vizsgálják ki, mert ezek a kivizsgálások egyszerűbbek és olcsóbbak. A spermiumok mintavétele után spermiogramot készítenek, melyből megállapítható a spermiumok csökkent mozgékonysága, ami gyakori oka lehet a sikertelen megtermékenyítésnek.

A nőknél a leggyakoribb ok a peteérés rendellenessége, illetve az, ha a megtermékenyített petesejt képtelen beágyazódni a méhbe.

A termékenység elősegítésének 10 módja


Mesterséges megtermékenyítés módszerei

A meddőség okai

A stressz, a hajszolt életmód, a kevés pihenés, a társadalmi elvárások és az egészségtelen táplálkozás mind hozzájárul ahhoz, hogy növekszik az olyan párok száma, akik képtelenek természetes úton gyermeket nemzeni. Ezért növekszik az olyan gyermekek száma, akik asszisztált reprodukció segítségével születnek.

A fogamzásképtelenség okai egyharmad részben a férfi, egyharmad részben a nő, s egyharmad részben mindkét partner részéről fennállnak. A meddőségnek vannak tisztázatlan okai is, melyek pszichés eredetűek is lehetnek.

A férfi meddőség okai:

 • genetikai rendellenességek
 • betegség, vagy baleset okozta meddőség
 • kevés spermium – kevesebb, mint 15 millió egy milliliter ejakulátumban
 • a spermiumok csökkent mozgékonysága
 • a spermiumok deformált alakja
 • a spermiumok hiánya az ejakulátumban

A női meddőség okai:

 • genetikai rendellenességek
 • a petefészkek működési rendellenessége – hiányzó, vagy rendszertelen ovuláció
 • pajzsmirigy rendellenességek
 • a petevezetékek károsodása, vagy hiánya – összenövések, elzáródások
 • endometriózis – a méh belső felszínén levő nyálkahártya a méhen kívül is megtalálható
 • a méh rendellenességei – összenövések, miómák, rendellenes alak
 • cervikális tényező – a cervikális nyák a spermiumok és baktériumok elleni ellenanyagot tartalmaz
 • hüvelyi rendellenességek
 • immunológiai okok – a test a petesejt beágyzódását gátló ellenanyagokat termel, illetve ellenanyagokat a spermiumok ellen
 • életkor – a termékenység 25 éves kor után csökken, ami a nő 35. életéve után jelentősebb
 • pszichés okok – stressz, vagy a túlzott gyermek utáni vágy

A mesterséges megtermékenyítés módszerei

A mesterséges megtermékenyítés módszerét alapos vizsgálatok elvégzése után állapítják meg.

IUI – intrauterin inszemináció

A mesterséges megtermékenyítés legegyszerűbb módja a spermiumok közvetlen bejuttatása a méhbe, vagyis a petesejt közelébe. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, amikor a spermiogram normális, vagy csak kis eltérések vannak és a nőnek rendszeres az ovulációja.

IVF – in vitro fertilizáció

A nő testén kívül végzett petesejt megtermékenyítését nevezzük „in vitro“ megtermékenyítésnek. Ehhez hormonális kezelés szükséges, melynek hatására a test több petesejtet termel. Az érett petesejteket altatásban kiveszik, majd megtermékenyítik a spermiumokkal. Nagyobb a sikeresség esélye, ha több petesejtet termékenyítenek meg (ezáltal az ikrek, illetve hármasikrek esélye is növekszik), de a beavatkozás ára is magasabb. A megtermékenyített petesejt megfelelő kultivációs körülmények között várakozik a beültetésre. Bizonyos idő letelte után a méhen kívül megtermékenyített petesejtet átültetik a méhbe.

ICSI, PICSI, IMSI – mikromanipulációs módszerek

A mikromanipulációs módszereket a spermiumok rendellenességei esetében alkalmazzák. Ezek a módszerek reményt adnak az apaságra olyan férfiaknak, akiknél a spermiumok száma nagyon alacsony, vagy azok mozgékonysága csökkent mértékű. A módszer lényege, hogy a spermiumról eltávolítják az ostort és a spermiumot közvetlenül az érett petesejt citoplazmájába fecskendezik.

ICSI – a spermiumok intracitoplazmatikus injekciója kevés spermium esetében, vagy azok csökkent mozgékonysága esetén használatos.

IMSI – a morfológiailag szelektált spermiumok intracitoplazmatikus injekcióját akkor alkalmazzák, ha a spermiumok alakja deformálódott, s a legmegfelelőbbet szelektálják.

PICSI  - ezzel a módzserrel egy olyan spermiumot választanak ki, mely normál körülmények között valószínűleg önmaga is képes volna megtermékenyíteni a petesejtet. Ennek megállapítására egy fehérje alkalmas, mely természetes módon borítja a petesejtet és a spermium természetes módon hozzákapcsolódik. Ez a folyamat egy Petri-csészében zajlik.

Mikromanipulációs módszereket a spermiogram rendellenességein kívül akkor is alkalmaznak, amikor a nő elmúlt 35 éves, ha a petesejt mintavételekor kevesebb, mint 5 petesejtet sikerült kivenni, vagy olyan esetekben, amikor az előző mesterséges megtermékenyítések sikertelenek voltak, illetve vetéléssel végződtek.

Asszisztált hatching

A kultiváció során az embrió burokkal van védve, melyből ki kell jutnia, hogy beágyazódhasson a méhbe. Ez a burok annyira szilárd lehet, hogy az embrió nem képes felszakítani, majd beágyazódni a méhbe. Az asszisztált hatching során a védőburkot  mikropipettával bemetszik, ami ezáltal kinyílik az embrió számára. Ezt a módszert akkor is alkalmazzák, amikor a szülők az embrió genetikai kivizsgálását kérik.

A petesejt és az embrió kriokonzerválása

A petesejteket, valamint a fölösleges számú embriókat későbbi felhasználásuk céljából le lehet fagyasztani. Ezután a nőnek nem kell újból hormonális kezelést adni és megismételni a petesejt mintavételét. A „biztonság kedvéért“ a petesejteket olyan esetben is le lehet fagyasztani, amikor a nő onkológiai kezelés előtt áll, mely veszélyeztetheti a temékenységét, vagy pedig ajándékozás céljából. A kifagyasztás után az embriókat ellenőrzik, rövid ideig kultiválják, majd beültetik a leendő anya méhébe.

Kriokonzerválás esetében a petesejtek és embriók folyékony nitrogénben -196 °C hőmérsékleten vannak tárolva.

Ugyanígy tárolják a spermiumokat is.

Mesterséges megtermékenyítés után

A terhesség a mesterséges megtermékenyítés után is ugyanúgy zajlik, mintha természetes módon következett volna be. Közvetlenül a beavatkozás utáni időszakban kímélje magát, hogy az embrió jól beágyazódjon. Ne engedjen utat a depressziónak, ha ez nem sikerült. Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, keressen fel egy pszichológust, aki tanácsot ad, hogyan dolgozza fel a negatív érzelmeket.

A terhesség hétről hétre: Mi történik a babával és a mamával?Mesterséges megtermékenyítés módszerei

Forrás: reprogenesis.sk, tlacovespravy.sme.sk, modrykonik.sk,

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása