Maradékok Nagymértékben pazaroljuk az élelmiszereket, több milliárd tonna kerül a szemétbe

Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) statisztikája szerint az évente megtermelt élelmiszerek egyharmada kidobásra kerül, ami megközelítőleg 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent. Ezek a veszteségek azonban nemcsak a háztartásokban, hanem a termelőknél, a feldolgozóknál, a szállítóknál és a kereskedőknél egyaránt keletkeznek.

A fejlődő országokban, ahol nem fejlett a közlekedési infrastruktúra és nem hatékony a termelés, szállítás és feldolgozás, a legnagyobb veszteségek még az élelmiszerek kereskedelmi hálózatba kerülése előtt következnek be. Ezzel szemben a fejlett országok legnagyobb gondja a végső fogyasztói szinten – a háztartásokban – létrejövő pazarlás.

A háztartások ételpazarlása az Amerikai Egyesült Államokban, Európában és a fejlett ázsiai országokban a legnagyobb.  

Tervezze meg a vásárlást

Mindnyájan hozzájárulhatunk a helyzet apró lépésenként történő javulásához.  Az élelmiszerek kidobásának egyik oka az, hogy túl sokat vásárolunk.  A háztartásokban az étel pazarlása megelőzhető azzal, ha mindig csak annyi ételt tartunk otthon, amennyit időben el is tudunk fogyasztani. Ezért jó, ha megtanuljuk megtervezni az étlapot és a bevásárlást is. A bevásárlás tervezésével elkerülheti a felesleges élelmiszerek megvásárlását. Éppen a meggondolatlan nagy bevásárlások, az akciós áruk megvétele okozza, hogy több ételt visz haza, mint amennyit képes elfogyasztani, s ezután az étel a szemétben végzi.  

Mit kell a hűtőszekrénybe tenni?

A következő terület, ahol hibázhatunk, az élelmiszerek tárolása, ami szintén azok kidobásához vezethet. Nem minden gyümölcs és zöldség alkalmas arra, hogy hűtőben tároljuk. Például nem tartozik a hűtőbe a:

  • burgonya,
  • hagyma,
  • fokhagyma,
  • paradicsom,
  • uborka,
  • az érésben levő gyümölcs, mert a hideg a hűtőben leállítja az érési folyamatot.

Ezzel ellentétben, ha az érett gyümölcsöt még tovább frissen akarjuk tartani, a hűtőben meghosszabíthatjuk az élettartamát. Vigyázni kell a műanyag csomagolásban tárolt élelmiszerekkel is, főképpen a friss kenyeret, és némely gyümölcs- és zöldségfélét illetően.   A meleg és a nedves környezetben ugyanis gyorsan elszaporodnak a penészgombák és az étel gyorsan megromlik. A hűtőben nagyon sok friss élelmiszert tárolunk, ezért tudnunk kell, hogy a hűtőszekrény megfelelő belső hőmérséklete maximálisan 4 Celsius fok. Ennél magasabb hőmérsékleten az ételben elszaporodnak a baktériumok és fennáll a veszély, hogy az étel gyorsabban romlásnak indul.

A hűtőszekrény megfelelő belső hőmérséklete maximálisan 4 °C.

A hűtőszekrény tartalmát ellenőrizze minden nap

A hűtőszekrény és a kenyértartó tartalmát ellenőrizze naponta. Figyelje a hűtőben tárolt élelmiszerek szavatosságát és állagát, hogy időben eldönthesse, melyiket  fogyasztja el. Ez könnyen megy, ha nem tömi meg a hűtőt. Megközelítőleg három havonta egyszer nézze át a fagyasztót és fél évente egyszer a kamrában tárolt élelmiszereket is. Mindig csak annyit főzzön, amennyit elfogyaszt. Maradék élelmiszerekből készült ételekre A Hello Tesco oldalán is talál ötleteket és recepteket.  

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása