Maradékok Receptek szárított paradicsomra: Mikor ízlik a legjobban?

Bár a szárított paradicsom a déli Olaszországból származik, az egész világon kedvelik. Valamikor az olasz parasztoknak kitűnő ötletük támadt. Elkezdték a forró déli napon szárítani a paradicsomot, mert szerették volna, ha egész évben élvezhetik az ízét. A száraz és forró levegő a napsugarak erejével kiszárította a paradicsomokat, melyeket aztán extra szűz olívaolajjal telt üvegekbe raktak. Így született meg az Appenini-félsziget egyik ikonikus kiviteli terméke a sok közül.  

A szárított paradicsom legjobb felhasználása
Végtelenül sok szárított paradicsomot tartalmazó étel létezik. Az előételektől a tésztákon, szószokon, rizsen, húsokon át egészen a halakig. „Elmondhatjuk, hogy kóstolgatásuk legjobb módja a következő: vegyen egy szelet házi kenyeret és enyhén pirítsa meg. Permetezze be olívaolajjal és a tetejére tegyen szárított paradicsomszeleteket, kapribogyót és szardellát. Legízletesebb egy pohár fehér borral“ - árulta el portálunknak a stomfai (Stupava) Ristorante Pizzeria Da Mario e Nicola vendéglő szakácsa és társtulajdonosa Mario Maglione.

Paradicsomot mindenki tud szárítani
Saját szárított paradicsom készítéséhez válasszon nagy és húsos fajtát, megfelelőek a nagy hosszúkás, ún. szilvaparadicsomok, melyek kevesebb vizet tartalmaznak. Ha úgy tetszik készítéskor kivághatja a belsejüket, de ez csak Öntől függ. A paradicsomot többféle módon száríthatja.

      Paradicsom szárítása a napon
A paradicsom eredeti szárítási procedúrája a napon és a friss levegőn történik. Minél naposabb és szárazabb idő van, annál jobb. Éppen ezért a legegyszerűbb, ha nyáron végezzük, ami éghajlatunk esetében gyerekjáték. Nyáron forróság vár, ami nekünk ugyan nem jó, de a paradicsomnak annál inkább. „Az előkészítés egyszerű, de egy kicsit hosszadalmas“  - figyelmeztet Mario Maglione és elmondja a saját kezűleg kipróbált módszert.  „A paradicsomot vágja félbe hosszában és héjával felfelé tegye a rácsozatra. Sózza meg és körülbelül tíz napig hagyja a napon. Fontos, hogy éjszakára és rossz idő esetén vigye be őket. A rovarok ellen takarja be hálóval. Tíz nap múlva sterilizálja őket a következő módon: forraljon fel ecetes vizet és pár percre mártsa bele a paradicsomokat. Ezután szárítsa meg őket a levegőn törlőkendővel. Rakja egyenként a paradicsomokat előre fertőtlenített üvegekbe és egyúttal öntse le őket extra szűz olívaolajjal.  Fontos, hogy az olaj teljesen ellepje az utolsó réteg paradicsomot is. Ízlés szerint adjon hozzá bazsalikomot, mentát, vagy chili paprikát“ - osztja meg a bevált receptet az ügyes szicíliai szakács.

            Paradicsom szárítása a sütőben
A sütőben szárítani kényelmes és alapvetően gyorsabb. Bár ez a módszer sokkal gyorsabb, a végtermék kevésbé hatásos, összehasonlítva a napon végzett szárítással. A paradicsomok ugyanis rövidebb ideig őrzik meg frissességüket.

Készítsen elő nagy tepsiket, melyeket a későbbi egyszerűbb tisztítás miatt béleljen ki sütőpapírral. Vágja ketté a paradicsomokat, nyomja ki belőlük a levet és helyezze a tepsire.  A paradicsomok egyenletes száradását segítő speciális ötlet, ha minden darabot egy éles késsel megszurkálunk. Helyezze el őket egymástól megfelelő távolságban és permetezze be olajjal, hogy ne ragadjanak. A sütőt melegítse fel 90 fokra. A paradicsomot egyenesen a sütőpapírra is helyezheti, de ha rácsozatra teszi, egyenletesen száradnak. Két óra múlva kezdenek száradni, de még mindig egy kicsit vizenyősek lesznek. Ellenőrizze őket, s ha több tepsit használ, váltogassa őket, - ha a paradicsomok egyik fele gyorsabban szárad, mint a másik, fordítsa meg. Sokan már ebben az állapotban szeretik a paradicsomot és szárított paradicsomból készült szószokba használják, tésztához vagy salátákba. Ha szeretné így kipróbálni, vegye ki őket és ha kihűltek, rakja a hűtőbe. Két napon belül fogyassza el vagy fagyassza le.  
Amennyiben tovább szárítja, óránként ellenőrizze őket. A szárított paradicsom 6 - 8 óra múlva készül el. Erről úgy bizonyosodhat meg, hogy a paradicsom nem nedves és ragadós, hanem kemény. Ha siettetni szeretné a folyamatot, a 120 fokot akkor se lépje túl. Ezen a hőmérsékleten ugyanis a paradicsom már nem szárad, hanem főni kezd.

       Paradicsom szárítása gyümölcsaszaló géppel
A paradicsomot egyszerű módon gyümölcsaszalóban is megszáríthatja. A munkát valójában a gép végzi, ami nagyon kényelmes. A paradicsomot vágja megközelítőleg fél centiméteres darabokra. A kisebb darabok ugyanis hajlamosak megbarnulni, a vastagabbak pedig nem száradnak egyenletesen. A hosszúkás fajtákat vágja hosszában, ha nagyon hosszú darabok volnának, vágja félbe a szeleteket.  
A paradicsomokat helyezze a szitákra héjával lefelé, permetezze be olívaolajjal és tehet rá cukrot is. Közöttük hagyjon üres helyet, hogy áramolhasson a levegő. Állítsa be a gépet 60 fokra és szárítsa 6 – 8 óráig. Ezalatt cserélje fel a szitákat néhányszor egymás közt, hogy mindegyik egyenletesen száradjon. Időről időre ellenőrizze, a vékonyabb szeleteket vegye ki hamarább, a vastagabbakat alaposan szárítsa ki. Ügyeljen azonban arra is, hogy ne vigye túlzásba, mert megbarnulhatnak. Ne ijedjen meg, ha kicsit tovább hagyja őket az aszalóban, mert kiváló ízük nem vész el. Az idő elteltével vegye ki a szitákat és kb. tíz percig hagyja hűlni. Aztán sterilizálja a paradicsomokat, vagy tegye őket egy levegőtől elzárt zacskóban vagy edényben a hűtőbe, ahol elállnak 6 - 9 hónapig. Le is fagyaszthatja őket.

Paradicsom szárítása mikrohullámú sütőben
Bizony, így van. A mikróhullámú sütőben is lehet szárított paradicsomot varázsolni, de ezt a módszert tartják a legmegbízhatatlanabbnak. De azért kipróbálhatja. A paradicsom szárítása két alapvető dolgot igényel: a levegő áramlását és következetességet. Kihívásnak számít mindezt elérni a mikróhullámú sütőben. Türelmesnek kell lenni és inkább néhány adaggal kitapasztalni, hogyan működik a legjobban. 
A mikróhullámú sütőben történő szárítás - más módszerekkel ellentétben – a paradicsomot belülről kifelé szárítja. Természetesen a vastagabb darabok tovább száradnak, mint a vékonyabbak. Különösen a végeik gyorsan megéghetnek, ha magas teljesítményen gyorsan szárítja őket.  Megtörténhet, hogy a paradicsomok túlfőnek és ragadós állag képződik, ami mérföldekre van a kívánt eredménytől. A mikróhullámú szárítás alapja tehát a hosszan tartó, nagyon alacsony teljesítmény beállítása. Rendszeresen meg kell majd forgatnia a paradicsomokat, még akkor is, ha csábítóbb volna alaposan befűteni és úgy hagyni. A levegőnek mozognia kell, ezért jó, ha a szeletelt paradicsomot egy mikróhullámúba alkalmas rácsozatra rakjuk. Tízes skálabeosztású sütőben a második fokozaton szárítsa 45 percig, minden negyedórában végezzen alapos ellenőrzést és fordítsa át a tálcán paradicsomokat. Amint a leírásból is látszik, a szárítás mikróhullámon ugyan gyors, de alaposan embert próbáló.  

Olajban eltett szárított paradicsom
A sikeres paradicsomszárítás után, ha kihűltek, elteheti őket olajban. Tegye a paradicsomokat sterilizált befőttesüvegekbe egy gerezd fokhagymával, bazsalikommal és kevés fűszerrel. Alaposan nyomkodja le őket úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon közöttük.  Egyúttal dolgozzon óvatosan, hogy ne tegye őket tönkre. Öntsön az üvegbe extra szűz olívaolajat és bizonyosodjon meg afelől, hogy nem maradt benne légbuborék. Néhány óra múlva, ha kell, öntsön még rá olívaolajat, hogy a paradicsomot teljesen ellepje. Eben az állapotban néhány hónapig tartósítható. Fogyasztás előtt várjon legalább egy hétig, amíg az ízek összeérnek.

Nincs ideje a paradicsomszárításra? Rendelje meg őket! Link na GHS

Receptek szárított paradicsomból

Ha már sikerült saját kezűleg megszárítania paradicsomot, ne hagyja sokáig érintetlenül. Az ízletes kincs felhasználására kiváló recepteket gyűjtöttünk össze önnek. Minden ételnek kiemelt és eredeti ízt adnak.

Pesto szárított paradicsomból

Hozzávalók

 • 300 g szárított paradicsom
 • 1 kanál oregánó
 • 1 kanál kapribogyó
 • chili, bazsalikom, petrezselyem zöldje, olívaolaj
 • 50 g fenyőmag

Elkészítése
A szárított paradicsomot öblítse le és konyhai törlőkendővel szárítsa meg. Forrásban levő vízbe öntsön 70 ml ecetet és 5 percig főzze benne a paradicsomot. Ezután vegye ki és szárítsa meg. Eközben serpenyőben pirítsa meg a fenyőmagot. Tegye mixerbe a paradicsomot, petrezselyem zöldjét, kapribogyót, chilit, bazsalikomot és az extra szűz olívaolajat. Mixelje le és aztán adja hozzá a fenyőmagot. Ha szükséges, tegyen hozzá még olívaolajat. A kész pestót öntse sterilizált üvegcsékbe, s ha nagyon sűrű, öntsön még hozzá olajat.

 

Majomkenyér parmezánnal és pestóval

Hozzávalók (8 adag)

A tésztához

 • 500 g rétesliszt
 • 7 g élesztő
 • 1 kiskanál só
 • ½ kiskanál cukor
 • 4 kanál olívaolaj
 • 240 ml víz

A töltelékhez

 • 75 g olvasztott vaj
 • 100 g parmezán
 • 4 kanál pesto szárított paradicsomból

Elkészítése
Először a pizzatésztát készítjük el. Egy edényben keverje el a lisztet, sót és a cukrot. Középen csináljon egy lyukat, öntsön bele olajat, fél adagnyi vizet és a morzsolt élesztőt. Gyúrjon lágy, nem ragadós tésztát, száraz helyen hagyja kelni. Amikor kétszeresére dagadt, vágja fel 40 részre, melyekből készítsen golyócskákat. Mindegyiket mártsa a vajba, majd a parmezánba. Fedje be velük egy tortaforma alját. Tegyen rá néhány kanálnyi pestót és szórja meg elegendő parmezánnal. Majd következik a második réteg golyócska, pesto és a parmezán. Tegye 180 fokra előmelegített sütőbe és süsse 40 percig., amíg a teje aranybarna nem lesz.  

Kuszkusz szárított paradicsomból készült pestóval

Hozzávalók (4 adag)

 • 200 g kuszkusz
 • 2 kanál kapribogyó
 • 12 szárított paradicsom
 • 1 narancs
 • 20 g édeskömény szár
 • 50 g hámozott mandula
 • só, olívaolaj, darált chilipaprika

 

Elkészítése
A kapribogyót áztassa forró vízbe. Forraljon fel 250 ml vizet egy csipetnyi sóval és egy kanál olívaolajjal, majd vegye le a tűzről. Öntse bele a kuszkuszt és hagyja benne állni 10 percig, majd villával keverje meg. Az édeskömény szárát mossa és szárítsa meg, két-három szárat tegyen félre, két szárított paradicsommal és egy kanál leöblített és megszárított kapribogyóval együtt. A maradék paradicsomot, édesköményt, kapribogyót, mandulát, hámozott narancsot, citromlevet, csipetnyi darált chilipaprikát mixelje sima állagú pestóvá. Öntsön hozzá 4 kanál olajat, egy csepp hideg vizet és ismét mixelje össze.

Ezután a kuszkuszt keverje el a pestóval. Legalább egy óráig hagyja az ízeket összeérni.  A maradék paradicsomot, édesköményt és kapribogyót szeletelje fel és tálaláskor díszítse velük az egyes adagokat. Egyszerű, gyors és ízletes.


Nyári saláta eperrel, szárított paradicsommal és feta sajttal

Hozzávalók

 • 300 g vegyes saláta
 • 12 olajban eltett szárított paradicsom
 • 200 g feta sajt
 • 24 eper
 • 2 marék dió – mogyoró, mandula, dióbél...

Hozzávalók az öntethez

 • 100 g érett körteparadicsom
 • 60 ml almaecet
 • 40 ml dijoni mustár
 • 60 ml extra szűz olívaolaj
 • 1 kanál méz, 1 kanál fokhagymapor, 1 kanál szárított hagyma, 1 kiskanál oregánó

Elkészítése
Először elkészítjük az öntetet. Az alaposan megmosott friss paradicsomot vágja ketté és finomlyukú reszelőn reszelje le. Tegye egy tálba, adja hozzá az almaecetet, dijoni mustárt, olívaolajat és a mézet. Ízesítse sóval, fokhagymaporral, szárított hagymával, oregánóval. Keverje ki alaposan, amíg össze nem áll. A salátához vágja fel kisebb darabokra a szárított paradicsomot, kockákra a feta sajtot és a tisztított epret. Serpenyőben pirítsa meg a diót. A tányérokon helyezze el a salátaleveleket és erre rakja a többi hozzávalót. Öntse le az elkészített salátaöntettel.

Gnocchi rukkolával, fenyőmaggal és szárított paradicsommal

Hozzávalók (4 adag)

 • 600 g gnocchi
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 120 g rukkola
 • 3 kanál fenyőmag
 • ½ kiskanál darált paprika
 • 12 olajban eltett szárított paradicsom
 • 1 kanál parmezán, 1 kanál olívaolaj, só

Elkészítése
A szárított paradicsomokat tegye vízzel teli tálba, hogy ismét megdagadjanak. Amikor a víz forrni kezd, adjon hozzá sót és a gnocchit. Amikor már a víz tetején úszkálnak – ez azt jelenti, hogy már megfőttek - vegye ki őket. Egy serpenyőben melegítsen fel egy pici olívaolajat és ezen pirítsa meg a fokhagymagerezdet a fenyőmaggal. Még mielőtt a fokhagyma és a fenyőmag megbarnulna, tegye bele a rukkolát. Mindezt pirítsa közepes lángon. Tegye hozzá a megfőtt gnocchi-t, melyből még előtte kiszedte a szárított paradicsomokat. Ezeket ízesítse darált paprikával, pici olívaolajjal, vágja össze és adja a többi serpenyőben levő nyersanyaghoz. Mindezt együtt alaposan keverje el és vegye le a tűzről. Tálalja egy maréknyi friss rukkolával és parmezán reszelékkel.

 

Marhahús sampinyon gombával és szárított paradicsommal

Hozzávalók (4 adag)

 • 1 marhahúsleves kocka
 • 800 g marhahús
 • 1 közepes hagyma
 • 400 g sampinyon gomba
 • 2 kanál liszt, 1 kanál rozmaring
 • 125 g szárított paradicsom

Elkészítése
A sütőt melegítse elő 170°C-ra. A húst szeletelje fel és forgassa be a lisztbe. Vágja össze a hagymát, a szárított paradicsomot és a sampinyon gombát. Egy serpenyőben melegítse fel az olajat és ezen pirítsa aranysárgára a húst. Ezután tegye egy fazékba. Ezalatt pirítsa meg a hagymát a serpenyőben, adjon hozzá 500 ml vizet, a marhahúsleves kockát és forralja fel. Tegye hozzá a sampinyon gombát. Mindezt együtt főzze másfél óráig közepes lángon, vagy előmelegített sütőben letakart fazékban süsse 2 óráig. Az utolsó 15 percben adjon hozzá paradicsomot és rozmaringot.


Forrás: pestovanie.blogspot.com, foodbloger.com. pequerecetas.com, thespruceeats.com, tomatodirt.com, pugliainesclusiva.it, gastronomiaycia.republica.com, rebanando.com, salepepe.it

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása