Tippek és tanácsok Sütési ötletek és receptek kezdőknek

Sokan arról álmodunk, hogy egyszer majd olyan süteményeket sütünk, mint nagymamánk. Tökéletes tortáiból vaníliaillat áradt és álomszép volt. A tökéletességhez viszont biztosan ő is a kevéssé átsült tészták, vagy az összeugrott krémek tapasztalata által jutott el.

Tudta, hogy a sütőpor egy idő után elveszti hatását, a só pedig kiemeli a sütemény ízeit, s nem mindegy, hogy milyen lisztet használ? Hogyan kerülhetőek el a sütési hibák és milyen trükköket kellene ismernie a sütemények és torták sütésekor? Jöjjön és süsse ki velünk a sütnivalót!


A süteményrecepteket olvassa el előre

Szánjon elegendő időt arra, hogy átgondolja és előkészítse a sütéshez szükséges hozzávalókat és eszközöket. Legtöbb esetben érvényes, hogy szobahőmérsékletű vajat és tojást kell eldolgozni, olykor pedig egy nappal hamarább kell elkészíteni a hozzávbalókat, illetve néhány órát várni kell az eredményre. Ha ezeket előre tudja, számításba veheti és semmi sem lepheti meg és nem veheti el kedvét a sütéstől.  

A 10 leggyakoribb hiba sütés közben, mely elronthatja a kalácsot

10 hiba, mely teljesen elronthatja süteményét!

Mivel helyettesíthető a tojás?

A receptekben minden hozzávalónak helye van, éspedig az egyes hozzávalók közötti vegyi reakciónak köszönhetően, mely a sütés alatt végbemegy. Viszont, ha valamelyiket egészségi, vagy táplálkozási okok miatt mással kell helyettesítenie, először nézzen utána, ez mivel lehetséges, másképpen előfordulhat, hogy a végeredményben csalódni fog.

Ez a lisztre is érvényes. A sima liszt apróbb szemcséjű, ezért gyorsabban és könnyebben oldódik ki belőle a glutén. Ha darás lisztet használ helyette, a sütemények morzsalódni fognak.


Keverés és habverés közben figyelje az időt

vaj és tojás megfelelő elkeverésével a sütemény finomabb, lágyabb szerkezetű lesz. A tojássárgáját a cukorral addig keverje, amíg színe világossárga, szinte fehér lesz. A krém akkor megfelelő, ha a habverő nyoma látható benne. A tojásfehérje habja akkor elég kemény, amikor a tálat fejjel lefelé fordítja és a hab nem esik ki belőle. Ne becsülje alá a tésztagyúrást sem, miközben a tésztába levegő kerül és az lazább, porhanyósabb lesz.Gyümölcsös habcsók

Honnan lehet tudni, hogy megsült-e már a kalács?

Ennek legegyszerűbb módja, ha egy hurkapálcát szúrunk a közepébe. Ha szárazon húzza ki, a sütemény megsült.

A tészta színéből is lehet erre következtetni. Nem sült át eléggé, ha még nem aranysárga színű, ezért még pár percig hagyja a sütőben. Százszázalékos bizonyosságot szeretne? Akkor tegye tenyerét a süteményre és lágyan nyomja meg a tetejét. Az átsült tészta visszaugrik, a nyers tészta enyhén deformálódik.Az étkezési szóda és a sütőpor legyen friss

Ritkán süt és a szódabikarbóna csomagolását nem győzi elhasználni? A fogyasztási idő lejárta után vegyen mindig újat! Ugyanúgy, mint a sütőpor, az étkezési szóda is veszít hatóerejéből és előfordulhat, hogy süteménye emiatt nem nő akkorára, ahogyan azt Ön várná.

Ötlet: Figyeljen a sütőpor és szódabikarbóna mennyiségére, mert ha sokat tesz belőle a süteménybe, szépen megdagad ugyan, de gyorsan le is lapul és kiszárad a sok sütőportól.


A só kiemeli az ízeket

Minden süteménybe tegyen egy csipetnyi sót is, még akkor, ha recept nem írja. A só ugyanis szépen kiemeli az egyes ízeket – legyen az csokis teasütemény, vagy frissítő málnatorta.


Sütési ötletek és receptek kezdőknek

      A sörös brownie-nak is jót tesz egy pici só


Állítsa le a multitaskingot és csak a sütésre koncentráljon


Azok közé tartozik, akik sütés közben főznek, házi feladatot írnak a gyerekekkel, közben telefonjaikat intézik és tévét néznek? Fantasztikus, hogy minderre képes, de ezt be kéne fejeznie. A sütés konyhaművészet és felüdülés, s teljes odafigyelést igényel. Próbálja ki hozzá  a Go Cook termékeket!


A sütőformát is készítse el

Ha a recept azt írja, hogy a sütőformát kenje ki, szórja meg liszttel, akkor mindezt alaposan végezze el. Ne hagyjon szabad helyet rajta, ahol a torta megéghet. Ugyanez érvényes a sütőpapírral bélelt sütőpléhek esetében is. Hiszen biztosan nem szeretné, ha igyekezete hiábavaló volna.
Nézzen szét GoCook terméink között!

Forrás: www.bbcfood.com, www.thedailymeal.com, www.cuketka.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása